Клучните фактори за производство на добар квалитет на улонг чај-обликување

Во сензорната евалуација на листовите од чајот, постои изрека за „суво оценување на изгледот, влажно оценување на внатрешниот квалитет“, а се оценуваат шест фактори за изгледот на чајот, бојата, аромата, вкусот, бојата на супата и дното на листот.

1. Погледнете го обликот на сувиот Тиегуанин (чај Улонг): главно за да ги набљудувате карактеристиките на обликот на сувиот чај, бојата, дробењето, униформноста и мирисот на аромата на сувиот чај.Оние со кадрава, тесна, цврста, изедначена форма, песочно зелена боја, мрсни, свежи, со очигледни карактеристики на разновидност и чиста арома на сув чај се сите врвни оценки.

Обликот на чајот Tieguanyin или улонг се разликува од другите чаеви.Кадравата Tieguanyin треба да се обработи од страна намашина за завиткувањеи намашина за балирање за завиткување каванимногу пати пред да може да се формира.Нашата компанија им обезбедува на фармерите на чај од Тиегуанин стабилни перформанси, ефект на брзо формирање на машината за завиткување и машината за завиткување на кавани и друга опрема за формирање.

Првиот вид на машина за обликување на улонг чај или Tieguanyin е машината за завиткување и машината за завиткување на кавани.Тие се придружните машини.Машината за завиткување и машината за завиткување на кавани го заменија оригиналниот процес на рачно обликување на чајот Tieguanyin или улонг.Работната брзина и степенот на притисок на кесичката чај се контролираат со педалата за да се направи цврст и кадрав Tieguanyin во форма на шипка.

Вториот еавтоматска хидраулична грануларна машина за обликување чај.Во споредба со машината за завиткување и машината за завиткување на кавани, таа има поголема брзина на притисок, подобар ефект на формирање, заштедува работна сила и истовремено ја подобрува ефикасноста.

И двата типа на машини може да направат добра форма на улонг чај или Тиегуанин.


Време на објавување: 19 февруари 2022 година